Sparkvot – Vad är en rimlig sparkvot?

Idag är det den 25 januari och för många så är det lönedags. En efterlängtad lön då lönen i december kom några dagar innan Jul.

För många ekonomibloggare där ute så är sparkvot ett begrepp som används i stor utsträckning. Vid en sökning på google på sparkvot så är 8 av de 10 första inläggen från bloggare.

Jag själv nyttjar sparkvot som ett hjälpmedel att nå det långsiktiga målet. Utifrån sparkvoten kan jag antingen minska utgifterna eller öka inkomsterna.

Då min inkomst är relativt stabil och enkel att räkna ut så blir det oftast på utgifterna som förändringarna sker i det kortsiktiga arbetet.

 • Minskade matkostnader
 • Se över abonnemang, vad är nödvändigt och vad klarar jag mig utan?
 • Försäkringskostnader
 • Minskade elkostnader
 • Gå/cykla istället för att ta bilen.
 • Köp begagnat

I mina mål för 2019 så är sparkvoten på 40%. Ett för oss rimligt mål med hänsyn till 2 relativt bra inkomster.

40 % är en hög sparkvot jämfört med bilden ovan men det är positivt att sparkvoten iallafall inte är negativ.

Vad är då en rimlig sparkvot?

En mycket bra fråga och här finns det nog inget bra svar då förutsättningarna är så olika beroende på var i livet man befinner sig.

När jag räknade på sparkvot för något år sedan då boendekostnaderna bestod av cirka 3000 kr och övriga utgifter var relativt låga jämfört med idag så låg inte sparkvoten mycket högre än vad målet är för 2019.

Helt enkelt beroende på att inkomsterna har ökat ganska bra på senare år och 2 inkomster istället för 1 gör stor skillnad.

Hur ser du på sparkvot och vad tycker du är en rimlig sparkvot?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 svar till “Sparkvot – Vad är en rimlig sparkvot?“

 1. Jag brukar ha en sparkvot på runt 50%, men jag är ung och gör några ”hundår” för att få ihop pengar. Detta är inget problem för mig, jag är uppväxt med knappa förhållanden, studentliv etc. och har fortsatt leva så efter studierna. Jag kan trots detta leva gott, resa utomlands och äta finmiddag ibland.

  Jag har utöver mitt vanliga sparande även några andra portföljer, jag har sagt upp mobilt bredband, privat telefon och spotify och lägger istället undan dessa pengar i separata portföljer, 200kr/månad går till lysa till en reseportfölj, 100kr / månaden i en framtida barnportfölj (har inga barn i dagsläget) och 100kr i månaden i en framtida konsumtionsportfölj.

  En rimlig sparkvot långsiktigt anser jag är mellan 10-20% på sikt och borde inte vara några problem alls för någon som har målet att få ihop kapital. En buffert på ca 3 månadslöner är rimlig. ´

  1. Tack för kommentaren! 50 % i sparkvot är ju inte helt fel.
   Största anledningen varför 40 % är rimligt för vårt hushållet är att vi går ifrån 1 till 2 löner. Utgifterna är inte i närheten av samma höjningar.

   Sen så kommer troligen barnen kosta mer och mer ju äldre de blir så sparkvoten sjunker men det är ett senare problem. En sak i taget.

 2. Vi gick från noll till knappa 50% sparkvot under förra året. Jag har inte sparat tidigare i mitt liv utan levt från lön till lön. Det går med ganska enkla medel och har i vårt fall ökat livskvaliten markant. Tid har tagits från köplador, fikaställen och liknande och läggs på oss själva och familjen. Galet att detta inte gått upp för mig tidigare…

  Trevlig helg!

  1. Tack för kommentaren! Bra jobbat med 50 % i sparkvot.

   Trevlig helg!

 3. Hej!
  Vad som är rimligt eller inte beror antagligen mycket på vad man har för livsstil i kombination med inkomst. Man kan vara höginkomsttagare och spara 10% (eller inget alls) och man kan vara låginkomsttagare och spara 70%. Det beror ju helt på hur mycket man väljer att spendera.
  Den klassiska rekommendationen brukar vara -”spara 10% av lönen, återinvestera utdelningar och låt räntan på räntan göra jobbet”. Visst, att spara 10% är bättre än ingenting och det beror åter igen på vad man vill uppnå med sparandet, men jag tycker det är alldeles för lite.
  Vill man arbeta effektivt mot ekonomisk frihet så måste man vara beredd att göra stora omställningar och uppoffringar och då får man nog vara beredd att lägga mer än 10%.

  Vad är rimligt? Tja, jag skulle rekommendera minst 30% och kan man komma ända upp mot 50% så är det ju fantastiskt. Kommer man upp över 60% så är man på så kallad ”badass-nivå” ha ha!
  Inför det här året har jag slängt ihop ett excelblad där jag fyller i inkomster, utgifter och sparkvot månadsvis. Vi får väl se vad mätaren står på vid årsbokslutet 2019 men jag hoppas snitta månadsvis på mellan 50 -60%.
  Tack för en bra blogg:)

  Mvh/ K
  http://kollpakontot.blogspot.com

  1. Tack för kommentaren, det här med sparkvot och vad som är en rimlig nivå är som du säger helt individbaserat och är egentligen enbart relevant i sin egna ekonomiska kalkyl. Dina 50-60% säger inte så mycket för någon annan. Däremot så kan det ge en bra motivation och inspiration till oss andra.

   50-60% är förövrigt imponerande och lycka till 2019.

   Mvh

Kommentera