Nyttjande av Kreditkort – Mina val och varför

Det här med kreditkort kan för somliga om det inte användes rätt innebära dyra avbetalningar kanske till och med inkasso/kronofogden men som på rätt sätt kan ge återbäring i alla dess former.

Min generella syn på kreditkort är att finns det en möjlighet att få någon form utav återbäring så skall det nyttjas, oavsett om du handlar i en fysisk butik eller på internet. Sen gäller det bara att komma underfund med vad man själv vill ha och vad man är villig att betala för det.

Vissa kreditkort ger återbäring i rena pengar medan andra i produkter och upplevelser som t.ex. en hotellnatt.

På senare år har antalet brandade kreditkort ökat i mängd där Scandic nyligen lanserade sitt mastercard. Sen tidigare så finns nordic choice hotels mastercard. Utgivarna bruka oftast vara antingen SEB eller Resursbank.

En annan aspekt när man väljer kreditkort är att titta på vilkoren avseende försäkringar, där t.ex. reseförsäkring kan vara extra intressant om man avser att boka flygresor. Alternativt hyrbilsförsäkring om man avser att hyra bil och inte vill betala hyrbilsbolagen en massa extra avgifter för att få ner självrisken. Att beakta är att det kan finnas ett skydd även i din hemförsäkring.

Hur resonerar jag i valet om kreditkort?  

Återbäring i cash utesluter jag ganska omgående p.g.a. av 2 skäl.
Dels att nya EU direktiv innebar att nivåerna på återbäringen sänktes drastiskt. Preem gick ifrån 1 % till 0.5% . Liknande gäller även för andra kort.

Men även av anledningen att återbäring i form av t.ex. poäng ger mer valuta tillbaka för mig som kund än rena pengar.. Det förutsätter dock att du avser att spendera en natt på ett hotell eller kan tänka dig en flygresa till USA.

Har man inga sådana planer så förstår jag att man väljer återbäring i form utav pengar.

Utöver att kolla just på återbäringen så tittar jag ofta på kringtjänster.

Ett exempel är t.ex. Norwegians kreditkort som möjliggör att du kan köpa till en hyrbilsförsäkring för 249 kr per år.

För er som reser en del så finns det flera kort som erbjuder Lounge access och fast track.

Mina val av kreditkort

Jag har i dagsläget 2 kreditkort. Ett SAS amex kort där huvuddelen av spenderingen hamnar samt ett SAS Mastercard som backup för de få ställen som inte tar Amex.

Kostnaderna för kreditkorten är i dagsläget ganska höga jämfört med t.ex. ett flertal andra brandade kreditkort som ligger mellan 200-300 kr.

Sas Mastercard Premium 1495 kr

 • Från 15 Eurobonuspoäng per 100 kr
 • Fly Premium (rabatt på bonusresor i sas plus och businessclass)
 • 1000 statusgrundande poäng i månaden
 • Reseförsäkring.

För att få ut max av kortet ovan så behöver man dra in över 200 000 Eurobonuspoäng per 12 månader. Se nedan.

Då jag drog in lite över 250 000 poäng senaste året så ser jag ett mervärde att betala 1495 kr. Att det dessutom blir lättare för mig att behålla SAS Gold är bara bra.

Det finns en billigare variant av SAS Mastercard som kostar 395 kr per år andra året (halva priset första året) som ger lite mindre poäng och ingen möjlighet till fly premium.

SAS Amex premium 1000 kr

 • Från 15 eurobonuspoäng per 100 kr
 • Spendera 150 000 kr per kalenderår och åk för halva priset alternativt 2 för 1.

Vad är eurobonuspoängen värd för mig?

Här handlar det lite om vad jag väljer att spendera poängen på.
Det finns möjlighet att växla över eurobonuspoängen till t.ex. COOP och andra medlemsprogram.

20 000 eurobonuspoäng ger 50 000 Coop poäng. För 4000 Coop poäng kan jag plocka ut en 5 % rabattcheck.
Vid ett större inköp för 1000 kr så ger 5 % 50 kr tillbaka.
Återbäringen efter 12 inköp 1000 kr är 600 kr.
Värdet på 20 000 eurobonuspoäng blir således 3 öre/poäng.

Tittar vi istället på Scandic så har man möjlighet att boka ett rum på Scandic för 25 000 Eurobonuspoäng. Priserna på rum skiljer sig ifrån vilket hotell.

För egen del så spenderas alla poäng på att boka flygresor antingen hos SAS direkt alternativt hos övriga Flygbolag inom Star alliance.

Senaste resan bokades då det var en kampanj inrikes och vi kunde åka hela familjen till norrland för 15000 Eurobonuspoäng och 1500 kr. Skulle vi bokat hela resan i pengar så hade det gått på lite över 6000 kr.

Mest värde för poängen får man annars om du bokar business eller first class.

Bokade en resa med frun till USA förra året i businessclass (SAS) Resan gick på 100000 eurobonuspoäng (samt en voucher från amex 2 för 1) och 500 kr.

Generellt så värderar jag poängen till 10 öre styck om resan bokas för att flyga businessclass eller First. En annan stor fördel är att resorna går att boka av 24 h innan

När inlägget skrevs så damp det ner ett erbjudande i inkorgen från SAS


Jag hade med erbjudandet ovan kunnat boka en resa för hela familjen i SAS plus(inga lediga platser i business) för 120 000 poäng och 1500 kr.
Kostnaden för att boka i SAS GO gick annars på 13 800 kr. Priset i sas plus är knappt lönt att titta på, gick över 30 000 kr.

Hur ser du på kreditkort och vilka nyttjar du?

Innehållet ovan är enbart mina egna reflektioner och jag är fullt medveten om att kreditkort inte passar för alla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 svar till “Nyttjande av Kreditkort – Mina val och varför“

 1. Tack för bra artikel. Kör själv SAS Mastercard eurobonus. Försöker maxa-poängintjäningen första året, sedan gå över till premium kortet.

  Kör också lite via Billhop nu också. Betlar räkningar gratis upp till 5000 tusen med kreditkort vilket ger mig 500 extra eurobonuspoäng.

  Vill du prova har jag länk så får vi båda betala räkningar gratis.

  https://secure.billhop.com/r/1d5c7

  1. Tack för kommentaren. Om du avser att skaffa amex premium så se till att bli värvad, och tänk på att spenderingen räknas på kalenderåret.
   Ett tips är att kolla https://onlineshopping.flysas.com/se/ där det går att få bra med poäng samt kika på forumet http://www.businessclass.se/
   En liten varning bara, det är lätt att fastna i alla reserapporter i first class….

   Mvh

 2. Sas Amex Premium, kompletterat med SJ Prio mastercard och slutligen backup i form av Norwegian Visa (där jag tar mitt ABs småkostnader också så det hålls samlat)

  1. Tack för kommentaren, hur kommer det sig att du kör med SJ prio istället för SAS mastercard?
   Mvh

Kommentera