Gästintervju – Fyndmamman

På instagram finns det flera som lägger upp sparrelaterade inlägg, allt ifrån spartips till budget i alla dess former. Nästa gästintervju hittar vi just på Instagram under namnet Fyndmamman.

Vem är egentligen fyndmamman? och hur kommer det sig att du började använda dig av instagram?

Jag är en 35-årig gift 3-barnsmamma som bor i Stockholm. Våra barn är 13 år, 2 år och 4 månader. 

Från att ha varit singel/ensamstående med äldsta barnet i många år så ändrades livet ganska mycket när jag träffade min man för 4 år sedan.

Vi har hunnit gifta oss, köpt hus och fått två barn sen dess 😅.

Förändringen i mitt tänk angående sparande och konsumtion började väl egentligen när vi skulle spara till vårat bröllop. Då satte vi shopping stopp för oss båda i 12 månader för att få ihop våran budget. Så ingen onödig konsumtion helt enkelt. 

I samband med bröllopet hittade vi även ett fritidshus från 1974 i en förort i Sthlm. Vi köpte huset relativt billigt 3,6 miljoner (för att vara Sthlm 😅).

Sen föddes mitt andra barn och jag gick på föräldraledighet. I samband med föräldraledigheten minskade min inkomst med ca 50% p.g.a Försäkringskassans inkomsttaket.

Jag har nu varit hemma i 2,5 år med föräldrapenning och man lär sig att hitta fynd istället för att konsumera enorma summor.

Mitt Instagram konto var mest i början en samlingsplats för mina fynd så att jag själv kunde gå in och kika på vad vi lyckats spara på. Som ett fotoalbum. Sen har följarantalet ökat av sig själv 😊.

Vi är absolut inte en familj som vill leva minimalistiskt och snåla med allt. Vi försöker ha en balans. Vi sparar in mycket på möbler, kläder osv men unnar oss gärna god mat hem när vi känner för det.

Så för att sammanfatta mitt ekonomiska tänk:

2 barn tätt, föräldraledighet samt husbyggen gjorde att jag fick tänka om lite grann när det kommer till just konsumering.

Sen är jag nog i grund och botten ganska snål 😂. 

Gör liksom ont i mig om jag måste köpa en garderob på Ikea för tusentals kronor till fullt pris när jag vet att jag kan få en gratis på Blocket bara jag har lite is i magen. 

Sen kan jag bli alldeles lycklig när jag fyndar t.ex en fin taklampa för nån hundring på secondhand hand 😍.

Då du har barn, hur ser du på ekonomin och de utgifter som är relaterade till just barn?

Jag har barn från ålder 4 mån upp till 13 år. Barn blir dyrare ju äldre dom blir 😅. Min tonåring skulle aldrig ha på sig begagnade kläder nu och det ska vara fina märken. Men till dom små köper vi nästan allt secondhand . Ett jättebra tips är att gå på barnloppis som ordnas lite här och var. Jag åker ca 2ggr per år och fyller typ en Ikeakasse med kläder i just de storleken som behövs då. Oftas landar summorna på ca 6-700kr och då är det VERKLIGEN en hel garderob! Men det gäller att ha ett vältränat öga också och scanna av i högarna efter riktiga fynd.

Har hittat massvis med P.O.P skalkläder, overaller, vantar till helt galna priser (mellan 10-40kr!)

Nu säljer jag vidare precis allt som inte används längre då vi inte ska ha fler barn efter detta. Säljer väldigt billigt, men många bäckar små 😊.

Många av dina instagram inlägg handlar just om rabatter och spartips men om du fick sammanfatta dina 5 bästa spartips för läsarna vilka skulle du välja då?

  • handla secondhand hand! Speciellt barngrejer upp till en viss ålder kan man fynda till en bråkdel av priset för nåt nytt. Det enda vi handlat helt nytt till dom minsta är barnvagn. Men även möbler och saker hem finns att fynda secondhand
  • Appen Tiptapp! Här kommer det ut annonser men allt mellan himmel och jord som bortskänkes gratis. Det gäller dock att vara snabb då först till kvarn oftast gäller. Men jag har fyndat massor här! Ett helt badrumsmöblemang. Ett helt kök till vårat gästhus, soffa, spjälsäng, tavlor, lampor mm. Listan kan göras lång. Och detta har inte kostat mig mer än bensinpengar 😊.
  • Att köpa hus och renovera/bygga ut. Vi köpte vårat lilla hus på 64kvm och byggde på en till våning så nu har vi istället 144kvm (4 sovrum, kök, vardagsrum) Genom en smart planering ekonomiskt så har vi dubblat värdet på vårat hus på 2 år. Från 3,6 miljoner har den nu ett värde på 7,2 miljoner. Förstår att detta inte är möjligt för alla men är man boende i Sthlm så finns det knappt några hus för under 5 miljoner så då måste man tänka smart och se potential på mindre hus (utbyggnad mm)
  • köp mat som är nära utgångsdatum! Kan vara bra att fynda en billig extrafrys så att man kan bunkra upp. Vi passar alltid på att kolla efter röda prislappar när vi handlar. Speciellt Willys har ett bra tänk angående mat som närmar sig utgångsdatum. Bröd, pålägg, korv samt en hel del kött är något som vi nästan alltid handlar för 50% av originalpriset.
  • Undvik krediter! Ta inte saker på avbetalning och ha ej kreditkort. Det är så lätt att överkonsumera pengar man egentligen inte har.

En hel del både på instagram och i diverse ekonomibloggar har haft mål för 2018 och nu även 2019. Har du några mål för 2019?

Har inte satt några direkta mål så ekonomiskt. Men vi ska bygga klart balkong och trall runt huset i sommar. 

Renovera klart vårt gästhus står som prio ett just nu. Planen är att hyra ut det, vilket kan ge oss en extrainkomst på ca 100 000 om året.

Vi ska helt klart se över vår ekonomi igen nästa höst då jag börjar jobba igen och se hur mycket vi vill spara osv.

Ett långsiktigt mål är ju att kunna bli amorteringsfria. Har vi tur så kan vi vara det inom ca 10 år.

Ett stort tack till Fyndmamman. Lycka till framöver. Fyndmamman hittar ni på instagram

Tidigare gästintervjuer hittar ni här
-Pappabetalar?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera