Investera i fastigheter

Skrev ett inlägg för många år sen om just fastigheter och specifikt hyresfastigheter. Ni hittar inlägget här. 
Hittade till skribenten Pengabloggen där en hyresfastighet inköptes tidigare i år. Det fick mig att åter funderar lite på hyresfastigheter.

Kanske ett alternativt för de som investerar hos tessin. eller ett fastighetsbolag på börsen


En av de större marknadsplatserna för hyresfastigheter är objektvision som i nuvarande stund har 438 stycken hyresfastigheter med inriktning mot bostad. 
Ett annat alternativt är att sondera Blocket.se där det går att hitta privata annonser med hyresfastigheter. 

Om vi väljer att kika lite på objektvision och i en kostnadskategori som passar en första köpare så vore det rimligt att lägga sig på max 2 000 000 kr. Att beakta är att bankerna oftast inte låna ut det normala 85 %. Gissningsvis runt 60-65 % beroende på case och kontakt på banken.

59 stycken objekt inom 0-2 miljoner. 

Vad gäller resultatet så ser vi tydligt att det är objekt antingen i Norrland eller i mindre orter. Så länge där inte är några vakanser så är det en bra ROI på sitt kapital. Problematiken är att det oftast är så små orter att risken är för stor att man sitter där med lägenheter som inte är uthyrda. 

Ett annat alternativ är att sondera hemnet och se om där finns bostadshus med större boyta som går att göra om till 2 eller fler lägenheter. Inga direkta inkomster vid köp men där har man kanske möjlighet att få lån upp till 85%. 

Hittade ett gammalt mail med lite information kring en fastighet lokaliserad i en mindre ort med tågförbindelse och ett avstånd till centralorten på cirka 2 mil. 
Fastighetspriset var satt till 2300 000 med en uthyrd area på 350 kvm.
Intäkter beräknades till cirka 420 000 kr och utgifter till cirka 140 000 kr. 
Ett driftnetto på 280 000.


Givetvis är det svårt att dra några större slutsatser med hänsyn till att man inte riktigt vet skicket på fastigheten men det är iallafall ett intressant driftnetto. 

Lite länkar i sammanhanget, både blogginlägg och poddar

Har du några erfarenheter från hyresfastigheter? Eller är du som jag som drömmer sig bort till ett framtida ägande? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kommentera